Земеделска земя

Колкото повече години минават от далечната 89-та година толкова повече на всички ни става ясно колко е ценна земеделската земя.Разбираме че земеделската земя освен актива-рента  притежава и и други положителни качества.


В последните  1-2 години се наблюдава обръщане на процеса  на урбанизация.На някой хора им "светна" че вместо да се влачат по борси за работа в така наричаните големи  градове е по-добре да си живеят на село.Не може много векове земеделската земя да е изхранвала поколения и поколения по цялата земя и ние да не сме съгласни с това.
Като в момента трябва да  се отчита и фактът, че вече има и  много техника на достъпни цени  която до голяма степен улеснява обработването и поддръжката на собствената Ви земеделска земя.
Процесът на анти урбанизация в момента е в началният си статии.Логично като всяко нещо и всеки процес ще има подем и затишие, но сега е момента за тези който имат някакви парцели земеделска земя да се замислят над това.
Вярно е че в процеса на възстановяването  на земеделската земя имаше много пропуски и много хора бяха и са прекарани.На теория а и на практика все още има възможност със замени или с покупки да се комасира до толкова до колкото са  възможностите  на даденият  човек.
Според една статистика ( до колко е вярна не знам ) средно заможно семейство в България преди 1944 година е притежавало 40 декара земеделска земя.Тогава всичко е било на ръка и с воловете, а и  много гърла  за изхранване.
Съгласен съм че има разлика  в условията на работа между  климатика в магазина(работното място) и температурата на нивата.Обаче трябва да сме подготвени за всякакви варианти и изненади.
Обикновено наследниците (ако родовете не са много големи)  имат 15-20 декара земеделска земя.Това е от едната линия (примерно на съпругата ) и по линия на мъжът приблизително 10 декара (това е доста често срещано ).Прекрасно количество земя за малко стопанство.
За съжаление,  това е перфектният вариант.
В повечето случай едните земи са в Северна България и са на 2-3 места а другите са в южна България.

Ето тук, бих искал да вметна следното мнение, което не твърдя, че е правилно, а казвам, че според мен е логично и би следвало да се направи.

                                                Какво имам предвид ?


Понеже съм убеден че голяма част от хората са на тоя хал в момента и би трябвало да направят следното :
1.Анализира се кой земи (тези на жената или другите)  са по-качествени и кой са на по-големи парцели.
2.Обикновено има и недвижим имот къща ( ако не е продадена или съборена).Обмисля  се къде има най-големи шансове да се ремонтира и да стане годна за обитаване.
3.Поради фактът, че знаете колко са рентите си вземате решение кое е по-изгодно за Вас самите.
4.Извършва се проверка за цените на едните и другите.
Цялата идея е да продадете едните по Ваше усмотрение и с парите да се опитате да купите други за да се получи  уедряване.Естествено това е вид комасация на земеделска земя,  но в по малки мащаби.

                                                Защо сега ?


И сега и преди е имало едри земевладелци. С тях е трудно да се пребориш защото винаги ще дадат по-голяма цена за да могат да те "преборят" и те да придобият заветните 10 декара.Все още не е толкова късно и все още земята е разпокъсана.След 3-5 години този процес ще е приключил и ще бъде късно.

                     Има ли смисъл от всичко това?

Лично според мен има.
  • Даже и никога да не Ви се наложи да обработвате земята на всички времена комасираната земя ще има по-голяма стойност и като продажна цена и като цена  по договор за рента.
  • Важен фактор в цялото начинание е също, че не се вземат кредити за покупка а едната земя финансира покупката на другата.
  • Ако нещо се "Оплеска" със сегашният Ви статус на работното място ще имате изход.  
Основното което искам да кажа е : ДА купувам земеделска земя,  но аз споделям какво съм  направил и твърдо вярвам, че няма лошо в това да имаш резервен вариант в днешните не сигурни времена.